11.1 ARDIŞIL MANTIK DEVRELERİ

11.1.1 Tanım
Lojik  kapı  elemanlarından  oluşan  ve Bölüm 8’de detaylandırılan devreler, ‘bileşik devreler’ olarak isimlendirilir. Geri besleme ve zamanlama gibi olayların olmadığı bu devrelerde, belli bir anda girişe gelen bilgiler belirli bir amaç  doğrultusunda  işlemden  geçtikten  sonra  çıkışa aktarılır (Şekil 11.1.a).  Devrede  bellek olmaması  nedeniyle, daha önceki giriş / devre şartlarından etkilenme diye bir şey söz konusu değildir.

Bileşik devrelere  geri besleme  ve zamanlama gibi olguların eklenmesiyle oluşan devrelere,  ‘sıralı veya ardışıl lojik devreler’ denir. Bileşik devre blok şeması şekil (Şekil 11.1.a)'da  görülmektedir.  Ardışıl devrelerde sıkça kullanılan bellek elemanları, bileşik devrelere bir geri besleme (feedback) yolu sağlayacak şekilde bağlanır (Şekil 11.1.b).

Şekil 11.1 Bileşik ve Ardışıl devre blok şemaları

Bileşik devrenin  gerçekleştirdiği  işlem  sonucunda,  bellek  elemanlarının durumunda değişiklik yapma koşulu da  belirlenir. (Şekil  11.2)’deki blok  şemadan görüldüğü gibi, harici girişler ve bellek elemanındaki  bilgilerin değerlendirilmesi  sonucu  değişik çıkışlar elde edilir. Elde  edilen çıkışlardan bir kısmı bellek  elemanlarında  saklanacak  yeni ikili  değeri  temsil  ederler. Bu işlemlerden  çıkarılan sonuç;  ardışıl  devrenin  harici  çıkışlarının harici  girişler  ile  bellek  elemanlarında  saklanan  bilginin  bir  fonksiyonu  olduğudur. Ardışıl  (sıralı)  devreler,  sinyallerin zamanlamasına bağlı olarak iki grupta toplanabilir: Senkron (eş zamanlı) ve asenkron (eş zamanlı olmayan) ardışıl devreler.

Şekil 11.2 Ardışıl devrelerde önceki durumların değerlendirilmesi

Senkron  ardışıl  devrelerde, bellek elemanlarını  sadece belirli zaman  dilimlerinde  etkileyen  sinyaller kullanılır. Sinyaller oluşturulurken sınırlı süreli darbeler  kullanılır. Bu şekilde darbelerin kullanıldığı  bir sistemde  zorluk, farklı   kaynaklardan  aynı  kapının  girişlerine  ulaşan  iki  bilginin (sinyalin) önceden  tahmin  edilmeyen gecikmeler  göstermesi  ve bilgilerin birbirinden bir miktar da olsa ayrılmasıdır. Senkron  sıralı  devrelerde,  senkron çalışma periyodik tetikleme sinyalleri (clock pulses) dizisi üreten ana sinyal üreteci (master - clock generator) ile sağlanır. Bellek elemanlarının girişinde tetikleme sinyalleri kullanan senkron sıralı devreler, ‘tetiklemeli (saatli) sıralı devreler’ (clocked sequential logic) olarak adlandırılır. Asenkron (eş zamanlı olmayan)  sıralı devrelerde,  çıkışın  değişmesi  giriş sinyallerinin bir  veya daha  fazlasının değişmesine  bağımlıdır. Giriş ve buna bağlı  olarak çıkış durumu herhangi bir anda etkilenebilir (değişebilir). Asenkron sıralı devrelerde yaygın olarak kullanılan bellek elemanları zaman gecikmeli elemanlardır. Zaman gecikmeli bir elemanın bellek yeteneği, sinyalin eleman içinde yayılmasının belli bir zaman  alması  olgusundan  kaynaklanmaktadır. Pratikte mantık  kapılarında  meydana gelen gecikme, ihtiyaç duyulan gecikmeyi sağlayarak fiziksel gecikme ünitelerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Kapılarla  oluşturulan  asenkron devreler geri beslemeli bileşik devre olarak değerlendirilebilir ve bu şekildeki devrelerde geri besleme nedeni ile devrenin kararlı çalışma durumu bozulabilir. (Şekil 11.3)'deki seri toplayıcı devresini düşünelim. x1, x2  girişleri  en az  ağırlıklı basamaktan en çok ağırlıklı basamağa doğru, zamanda sıralı, iki tabanındaki iki sayıyı göstersin. Z çıkışı da bu iki tabanındaki sayıların toplamı olan sayıyı, basamak ağırlığına göre zamanda sıralı olarak göstersin. varsayalım ki x1 =12 ve x2=14 sayıları toplanacak.

Şekil 11.3 Seri Toplayıcı devresi

(t0) ve (t4)  anlarındaki  girişler (00)  aynı  olduğu  halde çıkışlar  farklıdır. Benzer biçimde (t2) ve (t3)  anlarındaki girişler (11) aynı olduğu  halde çıkışlar farklıdır. Görülüyor ki çıkış yalnızca girişler tarafından belirlenememektedir. O halde devre bileşik değil, ardışıldır. Çıkışın belirlenebilmesi için her (ti) anında, bir evvelki (ti-1)  anına ilişkin  toplamın  "elde" değerinin bilinmesi  gerekmektedir.  Bu elde'yi, makinenin herhangi bir t anındaki durumunu belirleyen bir değişken (y) olarak düşünelim. Öyle ki değişkenin  (ti) anında aldığı değer (Y), ti-1 anında bu değişkenle (y),  giriş değişkenlerinin aldığı değerler tarafından belirlenmiş olur. Bu noktadan çıkışla  Y = f (x1,x2,y). (y) ye şimdiki durum, (Y) ye de bir sonraki durum, (y) değişkenine de durum değişkeni denir.

Örneğimiz için toplam ;

Tablo 11.1 Seri toplayıcıya ilişkin bağımsız değişkenler

TOPLAM

 elde(y)

  1

  1

  0

  0

  0

 x1

  0

  1

  1

  0

  0

 x2

  0

  1

  1

  1

  0

 z

  1

  1

  0

  1

  0


biçiminde bulunur. Artık çıkış değişkeni giriş değişkenleri ve o andaki durum değişkeni tarafından yegane olarak belirlenmiştir.

 

11.1.2 Ardışıl Makinelerin Modellendirilmesi
Ardışıl makineler matematiksel, tablo ve diyagram olmak üzere üç farklı biçimde modellendirilebilirler. Matematiksel model (Şekil 11.3) 'de seri girişli toplama devresi gibi, sonlu durumlu ardışıl makineleri

M = (G,Ç,D,Y,Z,D0) ile verilen bir matematiksel modelle temsil edebiliriz.

G Makinenin farklı girişlerinden oluşan giriş kümesidir. #G = p ise girişleri temsil edebilmek için  gerekli olan giriş  değişkeni  sayısı n; n ≥ log2 p eşitsizliğini sağlayan en küçük tam sayıdır. X = {x1,x2. .xn} bağımsız giriş değişkenleri kümesi olsun.

Ç Makinenin çıkışında görülen,  farklı  çıkışlardan  oluşan  çıkış  kümesidir. #Ç = g ise, çıkışları temsil edebilmek için gerekli olan çıkış değişkeni sayısı m; m ≥ log2 g eşitsizliğini sağlayan en küçük tam sayıdır.

Z = {z1,z2. ,zm} çıkış değişkenleri kümesidir.

D Makinenin farklı durumlarından oluşan kümedir. #D = µ ise, gerekli olan durum değişkeni sayısı r, r ≥ log2 µ eşitsizliğini  sağlayan en küçük  tam sayıdır. y = {y1,y2. ,yr} bağımsız durum değişkenleri kümesidir.

Y = {Y1,Y2. ,Yr} bir sonraki durum değişkenleri kümesidir. Bu küme elemanları her biri

Yit+1= Yi (xt1, xt2..., xtn, yt1, yt21,....ytr ) = Yi ( Xt, yt) : Sn+ r —> S , S = {0,1} i = 1,2,..r biçiminde tanımlanan r  tane  bir sonraki  durum fonksiyonudur. t şimdiki anı, t+1 bir sonraki anı göstermektedir.

Z = {z1, z2,.. , zm} bağımlı çıkış değişkenleri kümesidir. Bu küme elemanlarının her biri:

Zit = Zi (xt1, xt2..., xtn, yt1, yt21,....ytr ) = Zi ( Xt, yt) : Sn+ r—> S , S = {0,1} i =1,2, ..m biçiminde tanımlanan m tane çıkış fonksiyonudur.

Zi fonksiyonları x1,...xn  bağımsız   giriş  ve  y1,. .,yr  bağımsız  durum  değişkenlerinin  fonksiyonu  ise makineye "Mealy makinesi", Zi fonksiyonları yalnızca, y1,..,yr durum değişkenlerinin fonksiyonu ise makineye "Moore makinesi" denir.

Y fonksiyonlarında, fonksiyonların aldığı değer (t +1)  anındaki  değer;  bağımsız  değişkenlerin aldığı  değer ise,  t anındaki değerlerdir. Z  fonksiyonlarında ise değişkenler ve fonksiyonların aldığı değerler aynı t anı için geçerlidir. Bundan sonra fonksiyonların t ile ilişkisi ayrıca simgelenmeyecektir.

D0 : Başlangıç durumudur. Yani bağımsız durum değişkenlerinin t0 anındaki aldıkları değerlere karşı gelen (y01,. .y02,.....y0r ) durumudur.

Örnek 11.1 Seri toplayıcı için M matematiksel modelini çıkaralım.

G giriş kümesi ve değişkenleri:

G = {G1(x1= 0, x2= 0); G2 (x1= 1, x2= 1) ; G3(x1= 1, x2= 0) ; G4 (x1= 1, x2= 1)} dir.

Ç çıkış kümesi ve değişkenleri

Ç ={(Ç1(z1= 0), Ç2(z1= 1)}dir.

D durum kümesi ve değişkenleri

D ={D1(y = 0) elde 0, D2(y = 1) elde 1} dir. (y) bağımsız durum değişkenidir.

Y bir sonraki durum ve Z çıkış fonksiyonları Tablo 11.2 ' de doğruluk tablosuyla verilen

 ve
fonksiyonlarıdır.

 

Tablo 11.2 ' deki Seri toplayıcıya ilişkin bağımsız değişkenler ve bir sonraki durum ve
çıkış fonksiyonların doğruluk tablosu

giriş(x1)

giriş(x2)

Durum(y)

Y bir sonraki durum fonksiyonu

Z çıkış fonksiyonu

0

0

0

0

0

0

0

1

0

1

0

1

0

0

1

0

1

1

1

0

1

0

0

0

1

1

0

1

1

0

1

1

0

1

0

1

1

1

1

1

 

Matematiksel olarak M = (G, Ç, D, Y, Z,,D0 ) ile verilen bir ardışıl makine, genel olarak

Şekil 11.4 Bir ardışıl makinenin en genel yapısı

Şekil 11.4'de gösterilen devre iki temel parçadan oluşur. Birincisi kombinezonsal parça  ikincisi ise bellek parçasıdır. Kombinezonsal parçanın girişleri, sistemin giriş değişkenleri (x1x2. .xn)   ile  bağımsız  durum  değişkenleri   (y1y2. .yr)  dir.  Kombinezonsal  parçanın  çıkışları  da  makinenin  çıkış  değişkenleri (z1z2...zm)  ile  bellek  elemanlarının  giriş fonksiyonlarıdır. Bellek elemanlarının çıkışları olan iletkenlerde, zaman  ekseninde  önce (y) bağımsız değişkenlerinin sonra bağımlı  bir  sonraki durum değişkenlerinin aldığı değerler gözlenir. Ard arda gelen iki girişten,  ikincisine ilişkin  şimdiki durum, birinci girişe ilişkin bir sonraki durumdur. Seri toplayıcı örneğinde (t0) anındaki girişler için olan bir sonraki durum (0); .( t1 ) anındaki girişler için şimdiki durumdur. Benzer biçimde (t2 ) anındaki şimdiki durum (0); bir sonraki durum (elde) ise (1) dir. Bu yeni elde (t3) anındaki girişler için şimdiki durumdur. Bellek elemanları bundan sonraki alt bölümde detaylı olarak incelenecektir. Matematiksel olarak temsil edilen ardışıl makine, durum diyagramları veya durum tablolarıyla da temsil edilebilir. Durum tablosu (Geçiş tablosu, transition table diye de adlandırılır) satırlarında durumların (D kümesinin elemanlarının); sütunlarında ise girişlerin (G kümesinin elemanlarının) bulunduğu bir matristir. (i). satır ve (j) sütunun kesiştiği yerde; makinenin i. satıra ilişkin durumunda (Di), j.sütuna ilişkin giriş (Gj) geldiğinde ki bir sonraki durum (Dk) ile o andaki çıkış durumları (Çk) yazılıdır (Tablo 11.3.a). Özel olarak örnek 11.1 'deki seri toplayıcı için durum tablosu Tablo 11.3.b de verilmiştir. Bu tabloda girişler ve durumlar ilgili değişkenler cinsinden ifade edilmiştir.
 

Tablo 11.3 Ardışıl makineye ilişkin durum tablosu

(a) Bir ardışıl makineye ilişkin genel durum tablosu

 

G1

G2

 

Gj

 

Gp

D1

           

D2

           
             

Dİ

     

Dkk

   
             

Dµ

           

(b) Seri toplayıcıya ilişkin durum tablosu

X1X2

X1X2

X1X2

X1X2

 

00

01

11

10

 

giriş

giriş

giriş

giriş

Y=0 şimdiki durum

Y,Z 0,0

Y,Z 0,1

Y,Z 1,0

Y,Z 0,1

Y=0 şimdiki durum

Y,Z 0,1

Y,Z 1,0

Y,Z 1,1

Y,Z 1,0

Durum  diyagramı, düğümler  ve topolojik  elemanlardan oluşmuş bir diyagramdır. Düğümler durumlara karşılık gelir. Makine (Di) durumunda (Gi) girişi altında iken  bir sonraki (Dj) durumuna geçer. Bu haldeyken eğer çıkış (zm) olursa, (Di) düğümünden (Dj) düğümüne geçişi gösteren bir topolojik eleman çizilir ve üzerine Gi / zm yazılır. Şekil 11.5.a' da izah edilen bu durum diyagramının tipik bir parçası gösterilmiştir. Örnek 11.1' deki seri toplayıcı için ilgili durum diyagramı Şekil 11.5.b' de gösterildiği gibidir. Girişler ve durumlar ilgili değişkenler cinsinden verilmiştir.
 

a) Genel olarak Durum Diyagramı

b) Toplayıcıya ilişkin durum diyagramı

Şekil 11.5 Durum diyagramı

11.1.3 Ardışıl Makinelerin Sınıflandırılması
Ardışıl makineler senkron (saatli) ve asenkron (saatsiz) makineler olmak üzere iki ana sınıfa toplanırlar. Senkron makinelerde  periyodik  saat  darbeleri üreten bir merkezi saat (master - clock generator) vardır. Bütün bellek elemanlarının saat girişlerine, bu merkezi saat çıkışı bağlanmıştır (bakınız Şekil 11.4).
Makinenin durum  değiştirmesi,  saat darbesi  geldiği zaman mümkündür. Yeni bir saat darbesi gelene kadar, makinenin durumunda bir değişiklik olmaz. Makinenin kombinezonsal kısmı ise saat darbesinden bağımsız çalışır. Her bir giriş için bir saat darbesi uygulanmalıdır. Makinenin çalışma hızı saat darbelerinin periyoduyla sınırlanmıştır. örneğin seri toplayıcı devre bir senkron ardışıl makinedir.

Asenkron makinelerde saat darbeleri yoktur. Temel modda (fundemental mode) ve darbe modunda (pulse mode) çalışanlar olmak üzere iki farklı türden olabilirler. Temel modda çalışan asenkron makinelerde girişler seviye  biçimindedir, yani  yeni  bir  giriş  gelene  kadar  eski  girişler durarak sistemin kararlı (stabil) bir duruma gelmesini sağlar. Yarış problemi (race condition) olmaması için birden fazla giriş değişkeni aynı anda değişmez. Darbe modunda çalışan makinelere gelince, girişleri darbe biçimindedir. Herhangi bir anda giriş değişkenlerinden yalnız biri 1 olur, diğerleri 0 olmak zorundadır. Farklı girişler arasında bütün girişler birlikte "0" olmak zorundadırlar. Şekil 11.6 ' da ardışıl makinelerin sınıflandırılması gösterilmiştir.

Şekil 11.6 Ardışıl makinelerin sınıflandırılması.

11.1.3.1 Bellek Elemanları
Ardışıl devrede her bir durum değişkenine ilişkin bir bellek (flip flop) elemanı vardır. Bundan dolayı bellek elemanları 1 bitlik bir bilginin saklanmasını sağlarlar. Çıkış şimdiki durum değişkeni y ve aynı zamanda bir sonraki durum fonksiyonu olan Y'dir. Ayrıca durum değişkenin veya bir sonraki durum değişkeninin tümleyeni de çıkış olarak vardır. Şimdi belli başlı bellek elemanlarını teker teker inceleyelim.


SR bellek elemanı: iki girişli S(set), R(reset) ve iki çıkışlıdır (y,y' ) y' f devrenin yapısı dolayısıyla doğrudan elde edildiğinden, ikinci bir çıkış değerlendirilmiştir. Bütün diğer bellek elemanlarında da durum aynıdır, yani y ve y' çıkışları vardır. SR bellek elemanın tanımı bir sonraki durum fonksiyonu, durum tablosu ve durum diyagramı olarak (şekil 11.7)'de verilmiştir. (11) girişinin hiçbir zaman uygulanmayacağı varsayılarak çıkışlar k=keyfi olarak alınmıştır. SR bellek elemanının çalışması, girişler birbirinin zıttı iken S' nin dediğini yapıyor biçiminde de yorumlanabilir.

        Şekil 11.7 SR bellek elemanı

Şimdi (Şekil 11.8)'de verilen devreyi analiz ederek, (Şekil 11.7)'de tanımlanan SR flip flop'una karşılık geldğini gösterelim. (Şekil 11.8)'deki devrenin çıkışlarını, başlangıçta sanki biri diğerinin tümleyeni değilmiş gibi düşünüp, sonra bu çıkışların birbirlerinin tümleyeni olduklarını gözlemleyelim

a) TÜVEYA kapılarıyla gerçekleştirilen SR flip flop'u

b) Devrenin en genel durumda analizi

   

c) Devrenin girişlerine 11 gelmeyeceği koşulu altında sadeleşmiş doğruluk tablosu

d) Sonuçta varılan doğruluk tablosu
 

Şekil 11.8 SR belek elemanın devresi

(Şekil 11.8 b)'deki tabloda devrenin girişine hiçbir zaman SR (11) uygulanmayacağı düşünülürse TV'nin hiçbir zaman TV(00) durumuna gelmeyeceği görülür. Bu varsayım altında, tablodaki ilk dört satır silinebilir. Diğer taraftan TV sütunlarında 11 durumu hiç görünmemektedir. O nedenle TV(11) e karşı gelen, tablodaki ikinci dörtlü satır da silinebilir. Girişine hiçbir zaman 11 gelmeme koşulu altında basitleştirilmiş tablo (Şekil 11.8 c)'de verilmiştir. Bu tabloda ki çıkışların her biri biri diğerinin tümleyenidir. O halde V=T'dir. Şekil (11.8 d)'de varılan sonuç tablo, SR flip flop'unun tanım bağıntısına denktir.SR belek elemanının çalışması, girişler birbirinin zıttı iken S nin dediğini yapıyor biçiminde de yorumlanabilir. TÜVEYA kaplarıyla gerçekleştirilen devreye benzer TÜVE kapılarıyla gerçekleştirilen bir devre (Şekil.11.9)'de verilmiştir. TÜVEYA' lı devredekine benzer bir analizle, şekilde görülen doğruluk tablosuna varılır. Yalnızca TÜVEYA'lı devredeki 11 girişinin özelliği TÜVE li devrede 00 girişi altında oluşur ve S ile R yer değiştirmiş gibi görülür. Bu elemanı S*R* ile gösterelim. S*R* bellek elemanının çalışması, girişler birbirinin zıttı iken R nin dediğini yapıyor' biçiminde de yorumlanabilir. TÜVE' li devre ilerde tanımlayacağımız gecikme (Delay) bellek elemanın gerçekleştirilmesinde kullanılacaktır. (Şekil 11.9) ve (Şekil 11.10) de verilen devrelere temel bellek elemanları denir.

Şekil 11.9 TÜVE kapılarıyla gerçekleştirilen bir temel bellek elemanı
 

Saatli SR bellek elemanı: Yukarıda tanıttığımız SR bellek elemanı asenkron makinelerde kullanılır. Saatli (Senkron) makinelerde ise saatli bellek elemanları kullanılır.Şimdi saatli SR bellek elemanını inceleyelim. SR girişlerini birer uçları saat darbesine bağlı VE kapılarından geçirdiğimizde, Şekil 6.8 görülen ve tanım tablosu verilen, saatli SR bellek elemanını elde ederiz. Saat girişi 0 olduğunda VE kapılarının çıkışları 0 olacak ve bellek elemanı bulunduğu durumunu koruyacaktır. Saat girişi 1 olduğunda ise SR girişleri VE kapılarının çıkışlarına aktarılır. Bellek elemanı girişlerin ve durumun aldığı değerlere bağlı olarak çalışır.

Şekil 11.10 Saatli SR bellek elemanı devresi, grafik gösterimi ve tanım tablosu


Tanım fonksiyonundaki y, saatten önceki şimdiki durumu; Y ise saatten sonraki bir sonraki durumu göstermektedir. O nedenle tanım fonksiyonunda t değişken olarak görülmemektedir. Tanım fonksiyonun ifadesi SR=11 girişlerinin hiçbir zaman uygulanmayacağı varsayımıyla bulunmuştur. SR=0 bağıntısı bu koşulu ifade etmektedir. Pratikte saatli SR bellek elemanı nadiren üretilir, ilerde göreceğimiz saatli D ve JK bellek elemanları daha yaygın bir biçimde üretilmektedir. Saatli Gecikme D ( delay) bellek elemanı: TÜVE kapılarıyla daha önce oluşturduğumuz devreyi temel alarak (Şekil 11.11)'de oluşturulan devre, D bellek elemanıdır. Girişine gelen işareti, iki saat darbesi aralığında çıkışında tutar. Bir başka deyişle giriş geciktirilerek, çıkışta tutulur. Birinci saat darbesinden sonra gelen girişler çıkışa etkili olmaz. Saat darbesi yokken (0) geri beslemeli TÜVE kapılarının girişleri 11 olup durum değişmez, yani bellek elemanı çalışmaz. Saat darbesi varken (1) D = 1 ise çıkış da 1, D= 0 ise çıkış 0 olur.( Şekil 11.11)'de Gecikme bellek elemanın devresi tanım tablosu (bir sonraki durum fonksiyonu) ve durum diyagramı verilmiştir

 

.

Şekil.11.11 Gecikme bellek elemanı devresi, grafik gösterilimi, tanım tablosu ve durum diyagramı
 

Saatli JK bellek elemanı: SR bellek elemanı gibidir; yalnızca JK=11girişi altında belirsizlik olmayıp, şimdiki durum zıddına dönüşür. Şekil 11.12 da devresi tanım tablosu,grafik gösterimi, ve durum diyagramı verilmiştir. Görüldüğü gibi TÜVEYA kapılarının çıkışları 11, biri diğerinin tümleyeni, olamayacağı için TÜVEYA kapılarının girişleri de hiçbir zaman 11 olmayacaktır, yani SR de görülen belirsizlik burada görülmeyecektir.


Şekil 11.12 JK bellek elemanı devresi, tanım tablosu, grafik gösterilimi, durum diyagramı


Saatli T tetikleme bellek elemanı Tek girişli bir bellek elamanıdır. Girişine 0 geldiğinde durumunu korur, 1 geldiğinde ise durumunu zıddına dönüştürür (togling). Bu elemana ilişkin bilgiler (Şekil 11.13)'de verilmiştir.

 

Şekil 11.13 T tetikleme bellek elemanı devresi ,tanım tablosu, grafik gösterimi ve durum diyagramı

11.1.4 Bileşik Mantık Devreleri ile Ardışıl Devrelerin Karşılaştırılması

Aşağıdaki tabloda bileşik mantık devreleri ile ardışıl mantık devereleri arasındaki belli başlı farklılıklar listelenmektedir.

Tablo 11.4 Bileşik ve Ardışıl Devreler Arasındaki Başlıca Farklar

Bileşik Mantık Devreleri

Ardışıl Mantık Devreleri

Çıkışların alacağı durumlar sadece şu anki girişin sahip olduğu duruma bağlıdır.

Çıkışların alacağı durumlar hem şu anki girişlerin durumuna hem de devrenin şu anki durumuna bağlıdır.

Belirli bir geri-besleme yolu mevcut değildir.

Bir geri besleme (feed-back) yolu mevcuttur.

Hafıza elemanlarının bulunması zorunlu değildir

Hafıza elemanlarının bulunması gereklidir.

Clock sinyali gerektirmez.

Clock Sinyali gereklidir.

Tasarımı daha kolaydır.

Tasarım nispeten daha zordur.